Seksverslaving
Het aantal mensen met een seksverslaving neemt enorm toe door onder andere de beschikbaarheid van porno op internet. Ook de leeftijd van mensen met deze vorm van verslaving wordt steeds jonger. Seksverslaving heeft overeenkomsten met alcohol- of drugsverslaving, maar er zijn ook een aantal verschillen. De oplossing zit hem niet in geen seks meer te hebben; we zijn immers seksuele wezens. Seksualiteit en intieme relaties is een natuurlijke levensbehoefte van ons mensen, net zoals eten en drinken.
Mensen met een seksverslaving herkennen zich vaak in een of meerdere van de onderstaande uitspraken:
- Ik denk vaak aan seks en heb moeite mij te concentreren op mijn werk of studie.
- Mijn behoefte aan seks wordt steeds groter en lijkt dwangmatig te zijn.
- Ik besteed veel tijd aan dingen die met seks te maken hebben.
- Ik probeer wel eens te minderen of te stoppen met bepaalde seksuele activiteiten maar het lukt niet.
- Ik ben niet eerlijk tegen mijn partner over mijn seksuele activiteiten.
- Ik ervaar schaamte- of schuldgevoelens als ik met seks bezig ben geweest.
- Mijn behoefte aan seks heeft negatieve gevolgen voor mijn partner.
- Ik gebruik seksuele activiteiten om me ontspannen te voelen of als ontlading van stress.
Een seksverslaving heeft meestal niet zoveel met seks te maken. De ervaring is, dat seksverslaving meestal een destructieve manier is om met negatieve gedachten en gevoelens om te gaan. Dit heeft tot gevolg dat we telkens weer bekneld raken in een vicieuze cirkel van nare gedachten en pijnlijke gevoelens. Een veel voorkomende misvatting – vooral bij de partner – is dat een overmatig seksueel verlangen de oorzaak is van de seksverslaving. Dit is vrijwel nooit het geval.
Seksverslaving en je relatie
Bij het thema seks en zeker seksverslaving speelt veel schaamte. De verslaving speelt zich dan ook grotendeels in het geheim af. Wanneer de partner de seksverslaving ontdekt, heeft dit vaak een schokkend effect. Partners omschrijven het alsof de ander is vreemdgegaan. Het zet de verwachting van partners dat ze er exclusief voor elkaar zijn totaal op losse schroeven. Het gevoel van verbinding wordt doorbroken, verlatingsangst steekt de kop op. De ander voelt zich belazerd.
De Therapie bij seksverslaving
Wanneer je werkelijk van je seksverslaving af wilt is daar ten eerste een diep wilsbesluit voor nodig en geduld om met jezelf je gevoelswereld te ontdekken en te openen. De begeleiding richt zich uiteindelijk niet op het bedwingen of wegnemen van de seksuele symptomen, maar op de onderliggend problemen zoals lage eigenwaarde en onvoldoende zelfsturing.
Note, ook voor andere verslavingsproblematieken kan je bij mij terecht. Neem contact met mij op om te informeren naar de mogelijkheden.